Grote Kunst voor Kleine Mensen deel 1

‘Grote Kunst voor Kleine Mensen’ is een collectie korte kunstfilms voor kinderen. Voor in de bioscoop en op televisie, in het museum en in de huiskamer, op school of in een tent. 2005

Nathalie Faber en Carolien Euser ontwikkelden en produceerden in 2005 de eerste serie ‘Grote Kunst voor Kleine Mensen’ / ‘Big Art for Little People’. Zij schreven daarover:
“Hoe kijk je naar de wereld als je vier jaar oud bent? Je ziet een flatgebouw en denkt; is dat een hele grote ladekast? Waar gaat de rook uit de schoorsteen naar toe? En wie is toch die schaduw die telkens achter me aan loopt? Verwondering bij de dingen die je niet begrijpt en het bedenken van oplossingen vanuit je eigen verbeelding is een eigenschap die als je groter wordt niet meer zo nodig lijkt te zijn. Het is een verbazing die alleen kinderen en ook kunstenaars zich schijnbaar kunnen veroorloven.
Grote Kunst voor Kleine Mensen is een ‘audiovisueel prentenboek’ dat kinderen op jonge leeftijd al iets mee geeft van de vormentaal van beeldende kunst. De films vertrekken vanuit een herkenbaar beeld om vervolgens alle hoeken van de verbeelding op te zoeken.”

De première was tijdens Cinekid Festival, en bij het Stedelijk Museum CS (SMCS) en Museum De Paviljoens. De serie films werd uitgezonden bij KRO Kindertijd en Canal Plus, en vertoond op  allerlei (film)festivals in binnen- en buitenland, waaronder: Film Festival Rotterdam, Roshd International Film Festival in Teheran (Iran), Internationale Kortfilmfestival Leuven (België), ‘Kaleidoscope of Dreams’ International artcinema for children (Colombia), Kurzfilmtage Oberhausen (Duitsland), Mo & Friese KinderKurzFilmFestival (Hamburg, Duitsland), Rode Loper Festival (Amsterdam), 2 turven hoog, theaterfestival voor peuters en kleuters (Almere), BIG M tournee Montevideo (o.a. Oeral en Kleine Biënnale in Houten). Ook binnen het beeldende kunst circuit en de kunsteducatieve instellingen/scholen vinden de films een enthousiast publiek. Bij deze serie ontwikkelden verschillende centra voor kunsteducatie (Kunstcentraal in Bunnik en de Kunstbalie in Tilburg) extra materiaal om te gebruiken bij het bekijken in de klas.

Voor deel 1 werden 11 films gemaakt door gerenommeerde kunstenaars en filmmakers: Luna Maurer & Roel Wouters, Sylvie Zijlmans, Persijn Broersen & Margit Lukacs, Femke Schaap, Jeroen Eisinga, Jasper van den Brink, Elspeth Diederix, Pia Wergius, eddi d, Michal Butink, PIPS:LAB.
Ontwerp animaties en DVD: Niessen & de Vries.

Meer informatie en bestellen van DVD’s: www.grotekunstvoorkleinemensen.nl

Filmstills:

sally ikdejouwe  achterdekast dingenaardappel stuiterbal keukentafel grotesteken mecocina 1234  dewereldvolgens

gkvkm_01 gkvkm_02

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Mondriaan Stichting, het Nederlands Fonds voor de Film, het Thuiskopie Fonds het Filmfonds en het VSB fonds.