Docs Online

Meerjarig programma tijdens het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA) over de toekomst van het documentaire genre en nieuwe media. Met zaalpresentaties, website en installatie. 2000, 2001 en 2005.

Nathalie Faber en Carolien Euser waren de bedenkers van het eerste documentaire-internet platform (‘Docs Online’) in een tijd dat er nog enkel in postzegel formaat films kon worden ‘uitgezonden’ op internet. In die zin waren we pioniers. Nationale en internationale gasten, filmmakers en media kunstenaars, werden uitgenodigd om nieuw werk te laten zien en de discussie voor de toekomst aan te gaan. De presentaties en vertoningen vonden plaats in Paradiso en De Balie. Centrale vraag in de eerste editie in 2000 was of nieuwe media tot andere documentairevormen leiden. Een vraag die in latere edities (2001, 2005) in rap tempo kon worden bevestigd en onderdeel werden van de documentairepraktijk. In samenwerking met kunstenaar Martijn Engelbregt maakte we in 2001 ook een (doorlopende) installatie.

Na het IDFA ook presentaties van Docs Online tijdens het Hot Docs Canadian International Documentary Festival (Toronto), Transit Zero Conference in Öland (Zweden), Sheffield Doc/Fest (Engeland), ECulture Fair in Amsterdam (sectie Mobile Home), Mediamatic Salon in Amsterdam, DocPoint Festival in Helsinki (Finland.)

Met o.a.: Manu Luksch, Nina Pope / Karen Guthrie, Emer Beamer / Fiona Whelan, Philipe Pocock, Martin Thompson, T.J. / heavy.com, Chris Dooks, Alison Cornyl, Ben Kempas / Sarah George (D-Word), Margriet Goris / Etjen van der Vliet (Organic Chaos), Rick Rowley (Big Noise), Andrea Zapp, Florian Thalhofer, Samantha Hodder / Karen Rehner, Klaas Kuitenbrouwer, Adrian Miles, Boudewijn Koole, Esther Polak, Selene en Stef Kolman, James Richards, Alex Chan.

Uitnodiging programma en tekst in IDFA catalogus 2000:

IMG_7183 IMG_7184

DocsOnline
DocsOnline2
DocsOnline3

Impressie van de Docs Online installatie (2001) over privacy versus publieke ruimte i.s.m. Martijn Engelbregt en de flyer van het zaalprogramma:
docs online installatie lowlowres

IMG_7181  IMG_7180