Tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu

Gastcurator van de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’, Amsterdam Museum. 5 september t/m 27 februari 2022

Curiosity kills prejudice. En vrijdenken moet altijd bevochten worden. Op 5 september opende burgemeester Femke Halsema de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’ in het Amsterdam Museum. Ze zei dat ze de hoofdstad als een safe haven (niet te verwarren met safe space) voor vrijdenkers wilde maken. De tentoonstelling geeft een overzicht van vier eeuwen vrije geesten én beeldende kunst.

Wat is een vrijdenker? Daarop zijn vele antwoorden mogelijk. In de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’ zien we vrijdenkers als vernieuwers, idealisten, dwarsliggers, vrije geesten én activisten. Een vrijdenker kijkt verder dan de heersende moraal en conventies en creëert ruimte voor nieuwe gedachten. Maar wie voor de één een vrijdenker is, wordt door de ander als oproerkraaier gezien.

De expositie toont een historische canon, van Baruch Spinoza (1632 – 1677) tot nu. En hoe tolerant zijn we eigenlijk voor afwijkende denkers en doeners? In hoeverre geven we ruimte aan de mening van een ander? Mag je mensen ‘cancelen’ om hun mening en verdient iedereen een podium? Het zijn heel actuele vragen. De tentoonstelling daagt de bezoeker uit hierover zelf positie te bepalen. Thema’s als religie, vrijheid van meningsuiting, feminisme, gender, etniciteit en de menselijke relatie tot de natuur roepen ook vandaag de dag heftige emoties op. In het Amsterdam Museum worden historische denkers getoond die zich hiermee bezighielden en hedendaagse kunstenaars die op deze thema’s reflecteren.

Met nieuwe installaties van Ni Haifeng, Aam Solleveld, Circus Andersom (Martijn Engelbregt), Himmelsbach. En werk van AiRich, Ambassade van de Noordzee, Wafae Ahalouch, Artur van Balen, Melanie Bonajo, Niek Hendrix, Jan Hoek, Jeroen Jongeleen, Remy Jungerman, Patricia Kaersenhout, Iris Kensmil, Job Koelewijn, Renzo Martens, Jonas Staal, Tinkebell, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, Leendert Vooijce.

Gastcurator: Nathalie Faber. I.s.m. Jörgen Tjon A Fong, Imke Ruigrok en historicus Marieke van den Doel. Producent: Femke Awater. In opdracht van het Amsterdam Museum en het Humanistisch Verbond.

Impressie: