Tijdelijk Museum in de voormalige Bijlmerbajes
De tentoonstelling onderzoekt de verbinding met de nieuwe bewoners in het – eveneens tijdelijke – asielzoekerscentrum. 28 juni t/m 31 december 2017
“Het komt door mijn vlucht: wie nooit meer terug naar huis mag belandt in een staat van verbeelding.” (Uit: ‘Salam Europa’ (2016) van Kader Abdolah) Het Tijdelijk Museum in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam was een vervolg op het Tijdelijk Museum in de voormalige Shelltoren (nu A’DAM Toren). De tentoonstelling onderzocht de verbinding met de nieuwe bewoners in het – eveneens tijdelijke – asielzoekerscentrum in hetzelfde complex, en werd geopend door de uit Iran gevluchte schrijver Kader Abdolah. Aan kunstenaars en ontwerpers was de opdracht gegeven om nieuw werk te maken. Met onder andere een boomfontein op de binnenplaats van Leonard van Munster, de Bijlmer Hammam in een cellenblok van Teun Castelein, het thee-landschap van Mayra Sérgio en de getransformeerde scooters van Jan Hoek.
De tentoonstelling vond plaats op een locatie waar zowel de vroegere gevangenen als de huidige vluchtelingen en statushouders vooral op zichzelf worden teruggeworpen. Dat wat overeenkomt is hun beperkte bewegingsruimte. Een situatie van isolement en afzondering, waarin mensen zich zonder familie en vrienden ontheemd en afhankelijk voelen. Als je geen kant op kunt, hoe manifesteert zich dat in de verbeeldingskracht? De tentoonstellingsruimte van het Tijdelijk Museum was tevens een ontmoetingsruimte, waar kunst de katalysator was voor een open ontmoeting tussen de Tijdelijke Bewoners en bezoekers. Elk uur werden er rondleidingen gegeven door een team van jonge Amsterdammers en nieuwkomers. Een maand voor de opening waren ze al intensief betrokken bij de organisatie en programmering.
Deelnemende kunstenaars: Gali Blay, Maze de Boer, Teun Castelein, Eddie the Eagle Museum, Circus Engelbregt, Gluklya, Jan Hoek, Leonard van Munster, Richard Niessen, Jan Rothuizen, Mayra Sérgio, Mounira Al Solh, Sander Wassink.
Initiatiefnemers: Nathalie Faber (curator/producer) en Claartje Kortbeek (producer) / 60 layers of cake foundation. Samenwerkende partners: Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) en het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA).
Impressie:
Met dank aan: BankGiro Loterij Fonds, Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en Gemeente Amsterdam.