Tijdelijk Museum UvA
Curator tentoonstellingsconcept voor een Tijdelijk Museum in ‘pretpark’ Amsterdam – de historische binnenstad. In opdracht van Allard Pierson en de Universiteit van Amsterdam.
De Universiteit van Amsterdam (UvA), om precies te zijn: Allard Pierson, Huisvestings Ontwikkeling en de Universiteitsbibliotheek, heeft gevraagd om een nieuw Tijdelijk Museum te ontwikkelen in de historische binnenstad. Aanleiding is de renovatie van het Binnengasthuisterrein, het zogeheten ‘Universiteitskwartier’. Er wordt gewerkt aan een binnenstadscampus voor de Faculteit Geesteswetenschappen en de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB). Met het Tijdelijk Museum is een tentoonstelling en programmering ontwikkeld voor een (of meer) leegstaande panden van het Universiteitskwartier.
In het kort:
De Universiteit van Amsterdam blijft in de historische binnenstad van Amsterdam. Dit is goed nieuws want ondanks de ‘verpretparkisering’ en de gentrificatie zorgt de UvA dat er ‘gewone mensen’ naar het centrum blijven komen en de populatie gemengd blijft. De Universiteit zal de komende jaren bouwen aan een binnenstadscampus voor de de Faculteit Geesteswetenschappen en de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Voor de tussentijd is met het Tijdelijk Museum een tentoonstelling en programmering ontwikkeld in een (of meer) leegstaande gebouwen.
Het Tijdelijk Museum is een mobiel tentoonstellingsconcept voor stedelijke gebieden in ontwikkeling. Het is een vervolg op twee eerdere edities in de voormalige Bijlmerbajes in 2017 en in de voormalige Shelltoren (nu A’DAM Toren) in 2012. Het eerste Tijdelijke Museum speelde in op de cultuur van duurzaamheid en de tweede tentoonstelling reageerde op de vluchtelingenstroom. De stedelijke ontwikkeling waarbinnen dit derde Tijdelijk Museum zich zal ontplooien, is dus die van het oprukkende erfgoedtoerisme en de musealisering van de binnenstad. Op het Binnengasthuisterrein, een nogal verborgen plek in de stad, vormt de UvA een contemplatieve en intellectuele tegenhanger van ‘pretpark Amsterdam’. De komst van een nieuw Tijdelijk Museum zal dit voor het grote publiek zichtbaar maken.
De beeldende kunsttentoonstelling neemt de erfgoedlocatie en de bijzondere erfgoedcollecties van de UvA, waarvan het Allard Pierson als etalage functioneert, als startpunt. En onderzoekt vervolgens de verbinding met de (toekomstige) gebruikers van het terrein (Geesteswetenschappen, Universiteitsbibliotheek, Allard Pierson) en de interactie met de rest van de stad. Om dit te bereiken worden kunstenaars gevraagd om nieuw werk te maken. Dankzij het erfgoed, de objecten en boeken die zijn bewaard, kunnen we terugkijken in de tijd en ons een voorstelling maken van het verleden. Op onze tocht door de tijd laten we fysieke sporen achter. Toch lijkt de verbeelding van het verleden eerder een spiegel van de tijdgeest dan van de historische werkelijkheid. In de erfgoedwereld is meer aandacht voor het verhaal (het narratief) achter het object dan voor het object zelf, en deze verhalen verschillen al naar gelang de tijd.
De opdracht aan de kunstenaars is om met de open blik van een ‘buitenstaander’ naar het door de verbeelding gecreëerde verleden kijken. Wat zegt de omgang met het erfgoed over onze tijd? Wat doet het terugkijken met ons?
Met: Daan Paans, Scheltens en Abbenes, Anouk Griffioen, Saskia Noor van Imhoff, Caspar Berger, Oliver Laric, Isabelle Wenzel, Ni Haifeng, Sander Breure en Witte van Hulzen, Levi van Veluw, Benjamin Li, Hendrickje Schimmel, Elspeth Diederix, Duran Lantink, Heidi Sincuba.

Kipblokjes met Pikante Saus Puzzel (2021), Benjamin Li